Va puteti loga si veti redirectat catre pagina Acces lucrari

LOGIN

Daca aveti intrebari, ne puteti scrie pe formularul de suport tehnic

SUPORT

Cuvant introductiv al Grupului de Excelenta in Ultrasonografie al SNMF

Cuvant introductiv al Grupului de Excelenta in Ultrasonografie al ASNMFExamenul clinico ecografic în practică medicală curentă în medicină de familie.

Au trecut mai bine de 2400 de ani de practică medicală holistica în medicină clasică generală de la Hippocrates (c. 450—c. 380 B.C.E.) care a scris tratatul „Corpus Hippocraticum” ce cuprinde o mulțime de informații despre metodologia biomedicală și oferă unul dintre primele coduri de etică profesională valabile până în prezent, cu reale beneficii în viaţă sau sănătatea pacienţilor noştri cu percepte care se menţin mereu actuale.

Considerăm că a venit momentul ca pe lângă abilităţile clinice sau practice ale medicilor de familie care obţin informaţii extrem de preţioase pentru diagnostic în ceea ce priveşte istoricul pacientului, anamneza şi examinarea clinică clasică, să încercăm să facem un upgrade al procedurile standard clasice şi să încercăm să revoluţionăm medicina de prima linie prin anumite proceduri moderne care ne permit o sono-vizualizare a întregului organism şi a majorităţii organelor corpului uman, prin tehnici imagistice care şi-au dovedit necesitatea dar mai ales beneficiile în multiple specialităţi medicale şi care sunt indispensabile pentru acestea în prezent. Spre exemplu nu mai putem concepe astăzi un medic specialist cardiolog sau ginecolog, care să nu practice curent ultrasonografia clinică în scop diagnostic sau terapeutic.

Prezentările noastre vor încerca să vă dea oportunitatea să înţelegeţi la un nivel basic despre rolul şi limitele ecografiei clinice de prim contact la pacienţii simptomatici din diferite domenii medicale frecvent întâlnite în practică medicilor de familie: gastroenterologie, nefrologie, pneumologie, cardiologie, pentru a putea stabili cu uşurinţă atât diagnosticul pozitiv cât mai ales cel diferenţial. În prezent când avem inclusă în Curriculum specialităţii noastre, un modul de ultrasonografie clinică care ne permite obţinerea de abilităţi practice cu scop diagnostic şi când prin viitoarele proiecte europene accesate de peste 3000 de medici de familiei prin PNRR, având oportunitatea achiziţionării de ecografe portabile sau staţionare, considerăm extrem de utile aceste cursuri sau simpozioane de tip ABC Point of Care Ultrasonografie pentru practica medicilor de familie şi diagnosticului rapid al diferitelor patologii medicale de organ efectuate în cabinetul medical atât cu scop diagnostic cât şi terapeutic. Vom incerca ca pe parcursul a 2 ore sa va oferim informatii practice utile de ecografie multiparametrica in care pe langa sonovizualizarea organelor, sa puteti obtine informatii despre vascularizatia prin tehnica Doppler triplex sau Power, dar si despre palaparea electronica a acestora prin Strain Elastografie.

Vă aşteptam cu drag alături de Grupul de Excelentă în Ultrasonografie pentru a deschide porţile unor noi oportunităţi de diagnostic în medicină primară atat la nivel basic cat si avansat.

Dr. Iacob Mihai, medic primar formator medicina familiei, competenta in ecografie generala.
Coordonator Grupul de Excelentă de Ultrasonografie în Medicină de Familie al ASNMF.
Vicepreşedinte Asociaţia Societatea Naţională de Medicină Familiei.
Preşedinte Societatea Timiş de Medicină Familiei.
Preşedinte EUVEKUS – Grupul European de Ultrasonografie în Medicina de Ambulator.

Program

Grupul de excelentă de ultrasonografie în medicină de familie al ASNMF
Conferința Naţională Ziua Medicului de Familie, SINAIA, 23-26 mai 2024

Sâmbăta 25 mai 2024 interval orar 11.30-13.30

TITLUL SESIUNII:
Aplicaţii POCUS (Point of Care Ultrasonografie) în pregătirea medicilor de familie la nivel European.
Organizator: Grupul de Excelentă de Ultrasonografie în Medicină de Familie al Societăţii Naţionale de Medicină de familie şi The European Ultrasound Working Group în Family Medicine (EUVEKUS/EADUS).
Moderator sesiune: Dr Mihai Iacob – Coordonator Grup de Excelentă de Ultrasonografie al ASNMF, Vicepreşedinte ASNMF, EUVEKUS President.

Titluri si durata prezentărilor:
11.30-12.00
1. Contribuţia efectuării POCUS multi parametric al rinichilor, prostatei şi vezicii urinare în cadrul investigării LUTS (disfuncţiei tractului urinar inferior) în medicină primară – 30 min.
Dr. Mihai IACOB, medic primar formator medicina familiei, competenţă în ultrasonografie generală, Coordonator al Grupului de Excelentă în Ultrasonografie al SNMF, Preşedinte Societatea Timiş de Medicină Familiei, Vicepreşedinte Asociaţia Societatea Naţională de Medicină Familiei/Medicină Generală, Vicepreşedinte Colegiul Medicilor Timiş, Centrul de Medicină Preventivă al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, President of European Association for the Development of Clinical Ultrasonography în Ambulatory Health Care (Outpatient Health Care) ► EUVEKUS/EADUS, Vienna, Austria;

12.00. – 12.20
2. Aplicaţii POCUS toracic şi pulmonar la pacientul simptomatic în medicină primară. – 20 minute
Dr. Vasile Blaga, MD, medic primar medicina de familie, competenţă în ultrasonografie generală, membru al Grupului Ecografia MF.

12.20-12.40
3. Ecografia vaselor mari abdominale în practică medicului de familie. 20 minute
Dr. Claudiu Dima, MD, Membru Colegiul Director ASTMF, secretar Asociaţia Societatea Timiş de Medicină Familiei, Membru al Grupului Ecografia MF.

12.40-12.50
4. Intrebari si discutii – pe tematica prezentarilor. – 10 minute.

12.40-13.30
5. Demonstraţii practice de eFAST (Extended Focused Assessment with Sonography in Trauma). – Sesiune Hands-On Real Time/WS – 40 minute
Dr. Mihai IACOB, medic primar formator medicina familiei, competenţă în ultrasonografie generală, Coordonator al Grupului de Excelentă în Ultrasonografie al SNMF.

Sponsori

 

Titanium

titanium

 

Gold

gold

 

Bronze

silver

 

On site

bronze

 

bronze